OLÖ és EKF együttműködés

/OLÖ és EKF együttműködés
OLÖ és EKF együttműködés 2023-03-16T10:31:16+00:00

Az Országos Lengyel Önkormányzat bekapcsolódik a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 programba

2023-ban az Európa Kulturális Fővárosa címet magyar város és régió – Veszprém – Balaton nyerte el.

A rendezvénysorozat célja a régió sokszínűségének népszerűsítése. Az Országos Lengyel Önkormányzat élt a lehetőséggel, hogy az európai projektből részt vállaljon. Az OLÖ pályázatát is befogadták, így a helyi és magyarországi lengyelek is bekapcsolódnak Európa egyik legnagyobb rendezvénysorozatába.

Az OLÖ három programelemet valósít meg az év során. A programokról ezen az oldalon tájékoztatjuk Önöket.

Sajtóközlemény

„Játék a lengyel festészettel”
című kiállítás nyílik a VEB2023 Program keretében

Az Országos Lengyel Önkormányzat a Veszprém-Balaton 2023 EKF programban nyert támogatásból „Játék a lengyel festészettel” címmel kiállítást rendez az AGÓRA Veszprém Kulturális Központban a Magyar-Lengyel Barátság Napja alkalmából.

Az ünnepélyes megnyitóra 2023. március 18-án, szombaton 16.00 órakor kerül sor az emeleti előtérben. A kiállítást Andrzej Kalinowski lengyel konzul nyitja meg, majd köszöntőt mond Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere Porga Gyula, Sebastian Keciek budapesti lengyel nagykövet és Ovádi Péter országgyűlési képviselő.

Majd ezt követően a megnyitón fellép a Polonez néptáncegyüttes, valamint a kapcsolódó gasztronómiai bemutatón a hagyományos lengyel ételeket is megkóstolhatják a látogatók.

Az Országos Lengyel Önkormányzat „Az ezeréves barátság jegyében” című pályázata támogatásban részsült a VEB2023 EKF program keretében. A programsorozat fő célja a 17 éves múltra visszatekintő magyar-lengyel barátság tovább mélyítése és szorosabbá tétele. A tervezett sorozat első állomása a „Játék a lengyel festészettel” című kiállítás.

A portréfotó kiállítást a 19. és 20. századi lengyel festészet remekművei ihlették, oly módon, hogy ismert lengyel festők képein szereplő alakok – parasztok, nemzeti hősök, gyerekek és múzsák – szerepét öltötték magukra a készítők.
– Az élő festményeket egy tehetséges magyar fotós, Csoma Szilvia kapta lencsevégre. A fény és az árnyék játékának, a színek összhangjának köszönhetően az élő reprodukciók visszarepítik a nézőt a múltba, szereplőik egyfajta titokzatosságot rejtenek magukban. Az interpretációkat a modell egyedisége és az eredeti műtől való eltávolodás teszi különlegessé.
A kiállítás a Szülők a Lengyel Iskoláért Alapítvány által kezdeményezett és létrehozott szélesebb projekt eredményeképpen jött létre, a Segítség a Keleten Élő Lengyeleknek Alapítvány és a Budapest II. Kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat társtámogatásával. Célja, hogy kedvet csináljon a művészettel történő játékhoz, valamint ahhoz, hogy a mai világunkról alkotott egyéni megfigyeléseinket a művészet által kifejezzük. Vajon az alkotók „csupán a festészettel játszanak”? – írja Izabela Kisłow-Bisztrai.

Az ünnepélyes megnyitót követően a „Polonez” néptáncegyüttes műsora lesz látható. A közel 20 éves múltra visszatekintő együttes azzal a céllal jött létre, hogy hagyományt és ismertséget teremtsen a lengyel népdal, illetve néptánc világának Magyarországon. Repertoárjában megtalálhatók a népi és a regionális táncok is. Az együttes Nemzetközi fesztiválokon és versenyeken vesz részt kiemelkedő eredményekkel. Szerepeük igen jelentős a hazai lengyel közösség életében. Az együttes alapítója és vezetője Balogh Katarzyna, a XVIII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

A rendezvényt egy gasztronómiai bemutató, azaz hagyományos lengyel ételek kóstolója zárja.

A program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre.

További információ kérhető:

  • Kövesdi Hanna főszervező, kapcsolattartó
  • telefonszám: +36306454598
  • e-mail: kovesdi.a@invitel.hu