Az Országos Lengyel Önkormányzat bekapcsolódik a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 programba

2023-ban az Európa Kulturális Fővárosa címet magyar város és régió – Veszprém – Balaton nyerte el.

A rendezvénysorozat célja a régió sokszínűségének népszerűsítése. Az Országos Lengyel Önkormányzat élt a lehetőséggel, hogy az európai projektből részt vállaljon. Az OLÖ pályázatát is befogadták, így a helyi és magyarországi lengyelek is bekapcsolódnak Európa egyik legnagyobb rendezvénysorozatába.

Az OLÖ három programelemet valósít meg az év során. A programokról ezen az oldalon tájékoztatjuk Önöket.

A programelemek „Az ezeréves barátság jegyében” c. pályázat alapján, az OC-MUV/4-2022/508611. egyedi azonosítószámú támogatási szerződés keretében valósulnak meg.

Támogató: Veszprém-Balaton 2023 Zrt.

A programelemekre elnyert támogatás együttes összege: 5.115.500,- Ft.

Sajtóközlemények

KRAKKÓ VÁROS NÉPTÁNCEGYÜTTESE
a VEB2023 Gizella Napok keretében

Az Országos Lengyel Önkormányzat a Veszprém-Balaton 2023 EKF programban nyert támogatásból néptáncbemutatót tart a Gizella Napok keretében. A Krakkó Város Néptáncegyüttese 2023. május 13-án, szombaton 15.00 órai kezdettel lép fel a Cserhát színpadon.

Az Országos Lengyel Önkormányzat „Az ezeréves barátság jegyében” című pályázata támogatásban részsült a VEB2023 EKF program keretében. A programsorozat fő célja a 17 éves múltra visszatekintő magyar-lengyel barátság tovább mélyítése és szorosabbá tétele. A tervezett sorozat második állomása Krakkó Város Néptáncegyüttesének fellépése a Gizella Napok keretében a Cserhát színpadon.

„Krakowiacy” (magyarul „Krakkóiak”) Krakkó város népiegyüttese, a Krakkói Önkormányzat támogatásával működik jelenleg is. Székhelye Krakkó I. számú kerületében (Óváros) található. Az együttes 1951-ben alakult meg, több min 70 éves múltra tekint vissza. Főleg krakkói táncokat, énekeket és hagyományokat mutatnak be, komplex előadást nyújtva a nézőknek. A „Krakowiacy” rendszeres fellépői a város legfontosabb és legrangosabb ünnepségeinek. Számos szabadtéri koncertet, előadást nyújtottak már, köztük a híres krakkói Piac téren, valamint a Wawel udvarán is. Az együttes működésük alatt szinte az összes európai országban fellépett már, de vendégszerepelt Észak- és Dél-Amerikában, Kubában, Tunéziában, Törökországban és a Kanári Szigeteken is. Műsoruk egyedülálló a lengyel hagyományőrzés tekintetében!

A program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre.

További információ kérhető:

 • Kövesdi Hanna főszervező, kapcsolattartó
 • telefonszám: +36306454598
 • e-mail: kovesdi.a@invitel.hu

„Játék a lengyel festészettel” című kiállítás nyílik a VEB2023 Program keretében

Az Országos Lengyel Önkormányzat a Veszprém-Balaton 2023 EKF programban nyert támogatásból „Játék a lengyel festészettel” címmel kiállítást rendez az AGÓRA Veszprém Kulturális Központban a Magyar-Lengyel Barátság Napja alkalmából.

Az ünnepélyes megnyitóra 2023. március 18-án, szombaton 16.00 órakor kerül sor az emeleti előtérben. A kiállítást Andrzej Kalinowski lengyel konzul nyitja meg, majd köszöntőt mond Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere Porga Gyula, Sebastian Keciek budapesti lengyel nagykövet és Ovádi Péter országgyűlési képviselő.

Majd ezt követően a megnyitón fellép a Polonez néptáncegyüttes, valamint a kapcsolódó gasztronómiai bemutatón a hagyományos lengyel ételeket is megkóstolhatják a látogatók.

Az Országos Lengyel Önkormányzat „Az ezeréves barátság jegyében” című pályázata támogatásban részsült a VEB2023 EKF program keretében. A programsorozat fő célja a 17 éves múltra visszatekintő magyar-lengyel barátság tovább mélyítése és szorosabbá tétele. A tervezett sorozat első állomása a „Játék a lengyel festészettel” című kiállítás.

A portréfotó kiállítást a 19. és 20. századi lengyel festészet remekművei ihlették, oly módon, hogy ismert lengyel festők képein szereplő alakok – parasztok, nemzeti hősök, gyerekek és múzsák – szerepét öltötték magukra a készítők.
– Az élő festményeket egy tehetséges magyar fotós, Csoma Szilvia kapta lencsevégre. A fény és az árnyék játékának, a színek összhangjának köszönhetően az élő reprodukciók visszarepítik a nézőt a múltba, szereplőik egyfajta titokzatosságot rejtenek magukban. Az interpretációkat a modell egyedisége és az eredeti műtől való eltávolodás teszi különlegessé.
A kiállítás a Szülők a Lengyel Iskoláért Alapítvány által kezdeményezett és létrehozott szélesebb projekt eredményeképpen jött létre, a Segítség a Keleten Élő Lengyeleknek Alapítvány és a Budapest II. Kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat társtámogatásával. Célja, hogy kedvet csináljon a művészettel történő játékhoz, valamint ahhoz, hogy a mai világunkról alkotott egyéni megfigyeléseinket a művészet által kifejezzük. Vajon az alkotók „csupán a festészettel játszanak”? – írja Izabela Kisłow-Bisztrai.

Az ünnepélyes megnyitót követően a „Polonez” néptáncegyüttes műsora lesz látható. A közel 20 éves múltra visszatekintő együttes azzal a céllal jött létre, hogy hagyományt és ismertséget teremtsen a lengyel népdal, illetve néptánc világának Magyarországon. Repertoárjában megtalálhatók a népi és a regionális táncok is. Az együttes Nemzetközi fesztiválokon és versenyeken vesz részt kiemelkedő eredményekkel. Szerepeük igen jelentős a hazai lengyel közösség életében. Az együttes alapítója és vezetője Balogh Katarzyna, a XVIII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

A rendezvényt egy gasztronómiai bemutató, azaz hagyományos lengyel ételek kóstolója zárja.

A program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre.

További információ kérhető:

 • Kövesdi Hanna főszervező, kapcsolattartó
 • telefonszám: +36306454598
 • e-mail: kovesdi.a@invitel.hu

Beszámolók

A Lengyel Függetlenség Napja 1918. november 11-éhez kapcsolódik, amikor Lengyelország 123 évnyi, háromoldalú idegen elnyomás után szerezte vissza
függetlenségét és szabadságát. November 11-ét a lengyel történelemben a hazafiság, a nemzeti öntudat és a függetlenség újbóli kiharcolásának szimbólumaként tartják számon.

Az Országos Lengyel Önkormányzat a Veszprém-Balaton 2023. OC-MUV/4-2022/508611 pályázatán és a Veszprémi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat a
nemzetiségek kulturális kezdeményezéseinek 2023. évi költségvetési támogatások NKUL-KP-1-2023/3-000071 pályázatán elnyert összegből megrendezte a Lengyel Függetlenség Napja rendezvényt.

Az eseményre 2023. november 25-án 16,00 órakor került sor a veszprémi Hangvilla hangverseny termében. A rendezvény kezdetén felcsendült a lengyel és a magyar himnusz.

Köszöntőt mondott Porga Gyula Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere és Sebastian Kęciek Lengyelország nagykövete.
A műsor első részében fellépett Mendelssohn Kamarazenekar (művészeti vezető: Kováts Péter), műsorukban a következő műveket hallhattuk:

 • Tóth: Divertimento
 • Ligeti: Régi magyar társas táncok
 • Brahms: 4, 6. Magyar táncok

A második részben fellépett Lengyelországból érkezett 3 tenorénekes (The Polish Tenors), akiket saját zenekaruk kísért. A tenorok: Patrycy Hauke, Marcin Książczyk és Piotr Pastuszka. Az előadásukban hallhattuk Stanislaw Moniuszko és más lengyel zeneszerzők patriotikus dalait.

A koncertet követően fogadást tartottunk kiemelt vendégeink részére.

„Krakowiacy” Krakkó város néptáncegyüttese Veszprémbe érkezett a „Gizella Napok” fesztiválra, amely ebben az évben az Európa Kulturális Főváros 2023 kiemelkedő rendezvénye volt.

Az együttes V.13-án a város központjában felállított színpadon lépett fel.
A 12 párból álló folklór együttes műsora első részében a rzeszowi és kis-lengyelországi népi öltözetben lépett fel és azoknak a régióknak táncait mutatta be.

Az „átöltözési” szünet után (a szünetben a közönség hallhatta a népszerű lengyel dalokat, „Szla dzieweczka…, Kukuleczka kuka) a jellegzetes krakkói táncokat láthattuk a krakkói népi öltözetben fellépő együttes előadásában.

A fellépés csúcspontja a „Taniec kosynierów” (Kaszás parasztfelkelők tánca – lengyel történelem számos csatájában a parasztok kaszákkal harcoltak a megszállók ellen az ország függetlenségéért). Ebben a jelenetben valódi méretű éles kaszákkal táncoltak a közönség nagy örömére.
A programjuk nagy sikert aratott, a helyi sajtóban is kiemelten írtak a fellépésükről.

2023.III.18-án Veszprémben az Agóra Kulturális Központban az Országos Lengyel Önkormányzat és a Veszprémi Lengyel Önkormányzat Lengyel-Magyar Barátság Napi műsort szervezett.

Az eseménynek 3 eleme volt:

 • „Játék a festészettel” portréfotó kiállítás
 • „Polonez” néptánccsoport fellépése
 • hagyományos lengyel ételek kóstolója.

A rendezvényt jelenlétével megtisztelte Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere Porga Gyula, a lengyel nemzetiségi szószóló Rónayné Slaba Ewa, az Országos Lengyel Önkormányzat elnöke Felföldi Mária, Lengyelország konzulja Andrzej Kalinowski és a térség országgyűlési képviselője Ovádi Péter.

A kiállítást konzul úr nyitotta meg. Köszöntő beszédet mondott Porga Gyula és Ovádi Péter.

A színpadi műsor után meghívtuk a közönséget lengyel ételek kóstolójára.

Meghívók